Instrumenten

Het instrument:
De Gadung is een melodisch percussie instrument dat bespeeld wordt met de handen. Het is handgemaakt van twee diepgetrokken en hand gehamerde schalen. De schalen zijn genitreerd (speciale warmte behandeling), hetgeen een positieve invloed heeft op de klank en roestbestendigheid. De tonen zijn zeer precies gestemd en hebben een unieke resonerende, magische klank.

Het materiaal:
Het staal waarvan de Gadung is gemaakt is persoonlijk door mij uitgekozen en is van een ander type staal dan dat door 99% van de andere bouwers gebruikt wordt. Doordat ik zelf mijn staal kan uitkiezen kan ik het persoonlijke karakter van de Gadung verder ontwikkelen. Dit betekent dus ook dat als je voor een Gadung kiest, je een instrument hebt die uniek is, doordat niemand anders dit materiaal gebruikt! Ik kies mijn materiaal dan ook zorgvuldig uit om de beste klank tot zijn recht te laten komen.

De scale:
Ik bouw de Gadung in diverse verschillende stemmingen die elk hun eigen ‘mood’ en ‘feeling’ hebben. Wanneer de speler meer ervaring krijgt in de verschillende speeltechnieken, zullen de mogelijkheden van klankexpressie zich verder verdiepen.

Bij het kiezen van de scale van de Gadung is het belangrijk om te voelen of de scale en ‘mood’ bij je past. Vaak zal de connectie met het instrument sterker worden naarmate men de Gadung langer bespeelt, en het karakter van het instrument steeds meer ‘eigen’ wordt. Doordat het instrument met de hand gemaakt wordt, is elk instrument uniek.

440Hz of 432Hz?
De meeste Gadung instrumenten zijn gestemd op A=440Hz. Dit betekent dat de stemming gelijk is met de meest gangbare instrumenten die we vaak om ons heen tegenkomen. Het samenspelen met mensen op andere instrumenten is daarom geen probleem. Het is echter óók mogelijk om – op verzoek – een Gadung te laten bouwen die gestemd is op A=432Hz. Samenspelen met instrumenten die gestemd zijn op A=440Hz is dan niet meer mogelijk! Er is veel te vinden op internet over de harmonische eigenschappen van een 432-stemming;

“De frequentie van 432 Hz is gesynchroniseerd en harmonisch gerelateerd aan het ritme van het menselijk hart, dat 4.320 keer per uur verslaat (72 slagen per minuut). Het kloppend hart is ook verbonden met grotere cycli van tijd. De retrograde cyclus van de sterren beweegt met een snelheid van 1 graad elke 72 jaar. Deze cyclus gaat elke 25.920 jaar rond, wat 432 keer 60 is (figuur 2). Het getal 432 is gerelateerd aan een nog groter kosmologisch tijdsbestek volgens de mythologie en de Sanskriet geschriften die de Kali-Yuga-cyclus van tijd beschrijven, zijn 432.000 jaar.”

432Hz -stemmingen worden ook vaak gebruikt bij klanktherapie. In overleg is het mogelijk om een bepaalde scale in 432Hz te stemmen. Het instrument wordt dan dus altijd op verzoek gemaakt, en heeft daarom altijd een langere wachttijd.

De scales waarin de Gadung o.a. beschikbaar is zijn:

 • Aladdin                            C# / G# A C C# D# E F# G#
 • Kurd8                               C# / G# A B C# D# E F# G#
 • Amara / Celtic Minor    C# / G# B C# D# E F# G# B
 • Hijaz                                 D# / G# A C C# D# E F# G#
 • Gold Bear-7  (Integral)   E / B C D E F# G B
 • Little Bear-7                    E / A B C E F# G B
 • Polar Bear-7                    E / A B C E F# G A
 • Mystic                               C# / G# A C# D# E G# B C#
 • Pygmy                               F / A# C C# F G# A# C C#
 • Aegan                                C# / F G# C C# F G G# C
 • Bhinna8                            D# / A# C# D# E G G# A# B
 • Raga Desja Tody             E / G# A# B D# F# G# A# B
 • Romanikos                       C# / F# G# A C C# D# E F#

Bekijk ook de verschillende video’s op mijn Youtube kanaal.