Over Gadung

Wat betekent de naam Gadung?

  • De naam Gadung is eerder een reflectie van de klank van het instrument en de impact die het vaak op mensen heeft, dan dat er een betekenis achter gezocht moet worden. Ook heeft de letter ‘G’ in Gadung een ander timbre als het in verschillende talen of dialecten wordt uitgesproken. Die verschillen in timbre staan voor mij voor de unieke klanken die het instrument voortbrengt als het door verschillende mensen bespeeld wordt.

Wie maakt de Gadung?

  • Mijn naam is Jorik de Beer. In 2012 ben ik als eerste handpan bouwer van Nederland begonnen met het maken van de Gadung. Sinds mijn jeugd heb ik erg veel passie voor muziek. Ik speelde als toetsenist in een band en ontdekte al snel de creatieve en technische kant van het componeren van muziek, en het maken van geluidsopnamen. Dus studeerde ik Muziektechnologie hier in Nederland. Kort daarna werkte ik 12 jaar voor Radio en Televisie. Na vele (inter-)nationale live-evenementen en festivals als Hoofd Geluidstechnicus te hebben gedaan, heb ik de overstap gemaakt naar het theater. Nu werk ik voor Nationale Opera en het Ballet in Amsterdam.
  • Gedurende deze tijd (rond 2010) ontdekte ik de Hang via internet. Ik werd weggeblazen door het minimalistische en intrigerende ontwerp en vroeg me af hoe het instrument in het echt zou klinken. De impact die de Hang op mij had was enorm; ik ben nog nooit zo diep geraakt door een muziekinstrument … mijn handpan-reis was begonnen! Die reis heeft mij gebracht tot waar ik nu sta: bouwer van de Gadung!